WEB COUNTER

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ

Γράφει:Ο Γιώργος Ν.Δαβίλλας
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΘΩΜΗΣ
ΤΗΛ: 6972448312

Μία από τις κυρίαρχες πρακτικές της επτάχρονης Δικτατορίας ήταν το αποφασίζουμε και διατάζουμε και εκεί που πιστέψαμε πως με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η πρακτική αυτή δεν θα χρησιμοποιείτο σε επίπεδο πολιτικής ζωής και δράσης από την κεντρική εξουσία, είδαμε να νεκρανασταίνεται και να εφαρμόζεται. Την νεκρανάστησε και την χρησιμοποίησε η παρούσα κυβέρνηση δια του Υπουργού της των εσωτερικών κυρίου ΡΑΓΚΟΥΣΗ έκανε δε αυτό μια κυβέρνηση που με πλεονασμό προβάλλει αδιαλείπτως εαυτόν ως θεματοφύλακα της δημοκρατικής νομιμότητας, της ηθικής, της αξιοκρατίας και πως είναι φορέας μιας καινούργιας πολιτικής σκέψης και αντίληψης που εδράζεται στην αλήθεια και το δίκαιο, φιλοδοξώντας να αλλάξει τη χώρα.

Λόγια, λόγια, τα ξύλινα τα λόγια τα μεγάλα όπως έλεγε και ο ποιητής, γιατί τελικά όλα αυτά είναι μάλλον για τα μπαλκόνια και τους τηλεοπτικούς άμβωνες και όχι για να τηρούνται ή να γίνονται πράξη όπως θα δούμε αμέσως παρακάτω. Προ ημερών με την ανακοίνωση του σχεδίου Καλλικράτης ο καθ΄ύλην αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης κύριος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ, ενέταξε τον Δήμο μας, τον Δήμο Ιθώμης Μεσσηνίας στην χωροταξική ενότητα του Δήμου Μεσσήνης με έδρα τη Μεσσήνη. Αυτό σαν γεγονός ήλθε σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου μας, οι οποίοι μέσω των θεσμικών τους οργάνων που τους εκπροσωπούν εξέφρασαν την αντίθεσή τους.
‘Ήτοι: με αποφάσεις και κοινή διακήρυξη των περισσοτέρων τοπικών τους διαμερισμάτων, με απόφαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, καθώς και των πολιτιστικών τους συλλόγων, ζητούσαν να ενταχθούν στη χωροταξική ενότητα του υπό σύσταση Δήμου Οιχαλίας με έδρα το Μελιγαλά.
Με το αίτημα αυτό των κατοίκων ήταν σύμφωνη, συνηγορούσε και πρότεινε στο υπουργείο να γίνει αποδεκτό και η ΤΕΔΚ Μεσσηνίας. Δυστυχώς όμως ο κύριος υπουργός, τίποτα από όλα αυτά δεν έλαβε υπ’όψιν του και προχώρησε στη γνωστή του απόφαση, αγνοώντας την κοινωνία του Δήμου μας. Εδώ λοιπόν μπαίνει το ερώτημα, γιατί κύριε υπουργέ; Εγώ θα σας μιλήσω ευθέως και σας διαβεβαιώ ότι αυτά που θα σας πω, εκφράζουν και την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Ιθώμης, αλλά και τον Δήμο Οιχαλίας.
Σας λέγω λοιπόν πως ή περιβάλλεσθε από ελλειμματικούς συνεργάτες που σας υποβάλουν σκόπιμα έωλες και λανθάνουσες εισηγήσεις που δεν σας βοηθούν να κρίνετε και να αποφασίζετε σωστά, εκθέτοντας σας, ή υποκύψατε σε ισχυρές πιέσεις θεσμικών και εξωθεσμικών κέντρων και παραγόντων, με ιδιοτελείς σκοπούς και στόχους.
Προσωπικά, αλλά και ο περισσότερος κόσμος πιστεύουμε στο δεύτερο και γι’αυτό στα μάτια όλων μας θα είσθε έκθετος εάν δεν αλλάξετε την απόφαση σας αυτή, γιατί εκτός από το άδικο, το μη ηθικό και υστερόβουλο που περιέχει, δίνοντας το δικαίωμα για πολλά συμπεράσματα, αντιφάσκει και με όσα εσείς περί κριτηρίων και διαφάνειας, είχατε υποσχεθεί ότι θα ληφθούν υπ` όψιν απαρέγκλιτα στις αποφάσεις των χωροταξικών συνενώσεων.
Στην δική μας περίπτωση δεν το τηρήσατε και μας συνενώσατε με μη όμορο Δήμο του οποίου η έδρα απέχει εννέα -9- χιλιόμετρα από το πιο κοντινό μας διαμέρισμα και σαραντατρία -43- χιλιόμετρα από το πιο μακρινό. Όμως το εξοργιστικό και ειρωνικό μαζί, είναι το γεγονός πως οι κάτοικοι των περισσοτέρων διαμερισμάτων του Δήμου μας, περνούν για να πάνε στην Μεσσήνη αναγκαστικά μέσα από τον Μελιγαλά, που είναι η έδρα του υπό σύσταση του Δήμου Οιχαλίας και που απέχει έξι-6- χιλιόμετρα από το πιο κοντινό και δεκατέσσερα-14- χιλιόμετρα από το μακρινό διαμέρισμα μας. Λυπάμαι κύριε υπουργέ αλλά αισθάνομαι υποχρεωμένος να σας πω ότι αυτό είναι σχιζοφρενικό και ταυτόχρονα σαδιστικό γιατί δεν λαμβάνει υπ’όψιν του τα προβλήματα που θα ανακύψουν, ούτε την ταλαιπωρία των Δημοτών, που πάρα πολλοί είναι υπερήλικες και μονήρεις.
Είχατε πει επίσης πως οι συνενώσεις θα γίνουν με αναπτυξιακά και πληθυσμιακά κριτήρια .Στην δική μας όμως περίπτωση και πάλι βλέπουμε να μεροληπτείτε καθώς και εναντίον του Δήμου Οιχαλίας, γιατί αντί να εντάξετε στην ενότητα του το Δήμο Ιθώμης, τον εντάξατε στη Μεσσήνη. Η Μεσσήνη κύριε υπουργέ είναι ένα μεγάλος πληθυσμιακά Δήμος, ο δεύτερος του Νομού, ενώ ο Οιχαλίας είναι αδύνατος πληθυσμιακά και χρειαζόταν ενδυνάμωση, που θα μπορούσε να γίνει με την ένταξη του Δήμου Ιθώμης και που επιβάλλετο μετά την αποχώρηση του Δήμου Αρφαρών από την ενότητα του.
Ακόμα δε ο Δήμος Μεσσήνης έχει τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες σε αγροτικά προϊόντα και διαθέτει πολύ έφορο και πεδινό έδαφος αλλά και μεγάλο μήκος όμορφων παραλιών με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα, εν αντιθέσει με τον Δήμο Οιχαλίας που είναι ημιορεινός. Δεν καταλαβαίνετε πως έτσι αυτό αναιρεί την υπόσχεσή σας. Ίσως όμως αυτό για εσάς δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Σας λέγω όμως πως έχει για εμάς τους Δημότες, σας το χρεώνουμε και σύντομα θα δείτε τις αντιδράσεις, όχι μόνο του Δήμου Ιθώμης, αλλά και εκείνες του Δήμου Οιχαλίας βλέποντας πόσο τους αδικήσατε συνειδητά. Μετά από αυτά κύριε υπουργέ, έχει άδικο ο κόσμος να σας κατηγορεί για εξοργιστική μεροληψία υπέρ του Δήμου Μεσσήνης εις βάρος του Δήμου Ιθώμης και Οιχαλίας, όντας έτοιμος να αντιδράσει δυναμικά.
Εδώ όμως θέλω να αναφερθώ και στην στάση των Κυβερνητικών Βουλευτών του Νομού και να στηλιτεύσω ερωτώντας τους ταυτόχρονα. Εσείς κυρία και κύριοι Βουλευτές δεν είχατε υποχρέωση να παρέμβετε στον υπουργό αφού σας είχαμε ενημερώσει για το τι θέλει και ζητά η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου στον Δήμο μας, ζητώντας να γίνει σεβαστό το αίτημα του που με δημοκρατικό τρόπο έχει εκδηλώσει. Τελικά έχουμε Δημοκρατία που λειτουργεί με κανόνες και κάνοντας σεβαστή την λαϊκή βούληση ή έχουμε κατ’επίφαση Δημοκρατία που λειτουργεί με σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση; και που βεβαίως εσείς ανεχθήκατε εάν δεν τις μεθοδεύσατε κιόλας. Τι το παράλογο ζητήσαμε; Ζητήσαμε να κάνουμε ανεξάρτητο Δήμο; Ζητήσαμε να γίνουμε έδρα; Απλά ζητήσαμε να συνενωθούμε με έναν όμορο Δήμο που για μας είναι ιστορικά το φυσικό σημείο αναφοράς. Όμως να γνωρίζετε κάτι: ο λαός του Δήμου Ιθώμης αλλά και του υπό συνενώσει Δήμου Οιχαλίας σας το έχει χρεώσει και θα σας το εξοφλήσει όταν έρθει η ώρα του ταμείου, μην αμφιβάλλετε καθόλου γι’αυτό.
Κλείνοντας θέλω να απευθυνθώ στην κοινωνία της Μεσσήνης, την οποία τιμώ απεριόριστα και αναγνωρίζω την προσφορά της σε αξιόλογους και σημαντικούς ανθρώπους, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο και που εντός της έχω πάρα πολλούς και αξιόλογους φίλους που με τιμούν και τους τιμώ, για να της πω τα εξής: H επιλογή του λαού της Ιθώμης δεν έχει να κάνει με συμπάθεια ή αντιπάθεια, δηλαδή δεν αντιπαθεί εσάς και συμπαθεί τους άλλους, κάθε άλλο μάλιστα, έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με αντικειμενικές δυσκολίες και πραγματικότητες που παραπάνω εξήγησα μερικώς και που έχουν εξηγηθεί λεπτομερειακά στο σκεπτικό της αποφάσεως του Δημοτικού μας Συμβουλίου το οποίο δημοσιεύσαμε με δελτίο τύπου.
Όσο για το ζητούμενο που λέγεται Αρχαία Μεσσήνη, γιατί περί αυτού πρόκειται αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινής και να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, το έντονο ενδιαφέρον από τη μεριά σας που εκδηλώνετε για το Δήμο μας, σίγουρα δεν θα υπήρχε εάν δεν εβρίσκετο εντός του ο Αρχαιολογικός χώρος με ότι αυτό συνεπάγεται. Η Αρχαία Μεσσήνη με τον άριστα διατηρημένο ιστορικό της πλούτο, δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία κανενός, ανήκει σε όλους τους Έλληνες και βεβαίως σε όλη την ανθρωπότητα. Δεν είναι οι πέτρες και τα αγάλματα που την σημαντικοποιούν τόσο, κυρίως είναι η πνευματική αύρα που εκπορεύεται από αυτά και πλημμυρίζει τον επισκέπτη με τη ζωογόνο μεταλλακτική της δύναμη και θετική ενέργεια.
Η οικουμενική διάσταση λοιπόν της Αρχαίας Μεσσήνης δεν εμποδίζει οποιονδήποτε θέλει να προσφέρει με την παρουσία του και τα έργα του, στην ανάδειξή της ως μοναδικού μνημείου. Ούτε τον εμποδίζει να διανθίζει την πνευματική ζωή της πόλις του με τα νάματα που πηγάζουν από την ιστορικότητα και την πνευματικότητα που αναδύει η Αρχαία Μεσσήνη. Όπως πολλές φορές το έχετε κάνει αγαπητοί φίλοι της Μεσσήνης μέσω των φορέων και συλλόγων που σας εκπροσωπούν και είναι προς τιμήν σας.
Η φιλοσοφία του Καλλικράτη όμως δεν έχει να κάνει με τα παραπάνω, έχει να κάνει με τη ζωή και τη λειτουργία των ανθρώπων και των κοινωνιών. Αυτή η αρχή παραβιάσθηκε στην περίπτωσή του Δήμου Ιθώμης. Αυτό είναι και το ουσιώδες λάθος των πολιτικών μας οι οποίοι μη λαμβάνοντας υπ` όψιν τους αυτή την αρχή κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ακόμα ιστορική στρέβλωση καθώς και αρκετή πικρία στο λαό της Ιθώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: